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IHSA Basketball Rules Adopted for 2013-14

1. The Mercy Rule can only be used in regular season tournaments  that wish to utilize it.  Regular season
contests may not use the Mercy Rule under any circumstances. For those tournaments that wish to use
the Mercy Rule, tournament managers are asked to notify the participating schools and officials of their
intention to use the Mercy Rule in advance of the tournament.

Tournaments shall use the following adoption for rule 5-5-3 NOTE:

A running clock shall be used in the fourth quarter games that have at least a 30 point differential score.
Once a game reaches this differential and the clock starts running, it will continue running and stop only for
one of the following:

• A team timeout 
• An injury timeout or the removal of a disqualified player. 
• The administration of a penalty for a technical foul 
• An officials’ timeout 
• Correctable error situation 

Please note this adoption applies only to regular season tournaments.  It will not be used during the boys’
or girls’ state series.

2. The IHSA has adopted the use of a 14' coaches box for all regular and post season contests.  Schools
and officials are reminded that the use of the box is NOT a requirement.  However, if the box is going to
be used, it must placed on the floor in accordance with rule 1-13-2.  Schools and officials are also
reminded that rule 10-4-4 and 10-5 clearly articulate the manner in which coaches can be off the bench
within the confines of the box and the manner in which officials are to penalize the head coach or other
bench personnel who violate the provisions of the coaches box rule.  

3. During the state finals only, the following will be used for rule 5-12-5.

Three 60-second time-outs may be charged to each team during a regulation game.  Each team is entitled
to one additional 60-second time-out during each extra period.  Unused time-outs accumulate and may be
used at any time.
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